Dakarrallyt

By: rnn.yqe. | Date: 15.07.2015 | Categories: Motorsport, Rally

Dakar

En av de absolut mest mytomspunna och mest kända rallytävlingarna är utan tvekan Dakarrallyt, som alltid körs i början av januari varje år.

Som namnet antyder gick tävlingen från början mellan den franska huvudstaden Paris och Senegals huvudstad Dakar. Sedan några år tillbaka går tävlingen i Sydamerika på grund av alltför mycket oroligheter i västra Afrika. Trots detta har ändå tävlingen behållit sitt namn.

Förutom bilar tävlar även motorcyklar, lastbilar samt sedan några år tillbaka även fyrhjulingar i Dakarrallyt.

Det som gjort Dakarrallyt känt är att det är en tävling som går utanför vanliga vägar och ofta i tuff terräng i form av sanddyner, karg stäpp och motsvarande. Det krävs med andra ord inte bara körskicklighet om man vill nå framgång i Dakarrallyt utan även förmåga att navigera rätt. Dessutom är de olika delsträckorna som regel mycket långa.

En gång har en svensk stått överst på pallen i Dakarrallyt, nämligen Freddy Kottulinsky som vann tävlingen år 1980. Det skall också sägas att Bruno Berglund var med i det vinnande ekipaget då denne agerade kartläsare åt Ari Vatanen som vann bilklassen tre gånger i rad mellan 1989 och 1991.